Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2007 11:51 - За не-толкова-покупателната способност и други истории
Автор: zoorry Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1650 Коментари: 2 Гласове:
0



   Наистина! 
Не е толково зле да си взема кредит - чисто-ипотечен, почти жилищен. Харча си на воля, чувствам се човек и прочее. Даже съм безкрайно радостен от факта, че всъщност плащам на хора, които си разбират от работата, купувам неща, произведени от подобни хора и т.н. Така да се каже участвам в кръговрата на капитализма с пълни гърди и това ме прави щастлив! Та нали и аз произвеждам, продавам и какво ли още не. По някое време се замислих за това, как ще връщам този високо-морален, но все пак ипотечен кредит..Няма проблеми - нали си работя като вол, имам си клиенти, фирми, абе - пълен капиталистически кръговрат в по-камерен вариант. И спрях да мисля. С право. До тук с щастието!
   Чисто мисловно, но и физико-химически започнах да усещам, че нещо сякаш не е наред. Основно, разбира се, като попрочетох някое-друго вестниче (дисидентско разбира се), послушах малко радио и тв (не бтв). Каква ли всъщност имам покупателна способност? Ами...Да видим! Имам първо един излишък от 1.85млрд. лева за първите 6 месеца на 2007г..Ура! Имам си и вдигнати такси за практически всички административни услуги...Имам си и отрицателен баланс по текущата сметка - т.е. внасям повече, значително повече, отколкото произвеждам и изнасям.. Имам си и правителство! Да! Даже и правителство! До един социално-мислещи хора! Да! Имам си и прекрасен нарастващ от доходите данък, уравнително-унизителна здравна и социална системи.
   Хей! Какво става? Има една градска легенда за програмист в банка отпреди 20-30 години, който при всяка транзакция си прехвърлял - не! не по 1 цент, а разликата в закръглянията на сумите! И станал милионер! Въпреки това бил съден и загубил всичко.
   А сега вече е сериозно. Любимият и надежден начин за превръщането на отрицателния баланс по текуща сметка в нещо по-смилаемо е увеличаване на данъците, таксите, социални осигуровки (директно контролирани от държавата) с цел намаляване на покупателната способност. Вторият поддържащ вече метод и - сега го четох - увеличаване на задължителния процент капитал на банките, който ще се държи в безлихвена сметка в БНБ - честито - вече е 12%. Това намалява кредитната способност на банките. Третият метод е вече един вид социална инженерия - популяризиране на една химерна "национална идея", изпълнена с герои, събития и божидар-димитровци, златни маски, културни средища и темподобни g-точки на примитивното българско духовно тяло. Обединението в това име е способно да задейства - и го прави - най-древни, и следователно примитивни методи за оцеляване, при които свободата на личността, либерализмът, свободният пазар звучат като псувни. Българинът няма за цел да оцелее, а само да се запази такъв, какъвто е в момента - кебапче-поглъщач, ракийо-пиец, но и каращ ауди, и гледащ телевизори самсунг, и носещ том тейлър... същинска потребителска социо-община. ИзвИнИте, ще кажете, къде изостанаха покупателната способност с текущият баланс в комплект... Ами, ще отговоря..изостанаха и не се виждат, и до финала няма да стигнат май...Някъде между гоце, путлер, газпром и народоосвободителното движение. И моят излишък е там някъде - грандиозен замисъл за точене на едно започнало да просперира общество - перфектният проект Белене - пълен с национализъм, родови славянски връзки и пари..много пари, като универсален носител на покупателна способност и баланс по текущата сметка. Но доброволно, даже не -зорно отдаден на идеята за всеобщото оцеляване на българският род. Справедливо, но безкрайно неморално решение, което е взето във всеки от вас - българи, но не и от мен. И тогава, да тогава! Привкусът на свобода, на щастлив капиталиатически кръговрат са просто останал привкус, като от четене на некерман, като от вид на боинг на летището или десен фар на додж... 
   "Свободата трябва да си я завоюваш!" - говорят кликушите...
   "Аз съм син на свободата" - не желая да я завоювам, а да я живея.
   "А цигарите?" - те са друга тема...



Гласувай:
0



1. radalia - Бездимието печели един ден!
21.07.2007 12:14
А иначе какво мога да допълня...
Имаме един парк, после го нямаме, после пак го имаме...
Въобще имаме ли нещо, освен самсунги, аудита, той тейлъри...
Имаме ли се - самите себе си?
цитирай
2. zoorry - За този пост - поне два дни бездимие!
21.07.2007 14:11
Но! Исках да кажа, че се притежават формата на аудито, като универсален удължител, т.е. фалос, надписите "том тейлор", красивия екран на телевизора, но и бездарието. Не и цялата култура, мисъл, философия на света, създали всичко това. Ние/вие-българите са неспособни, но нито го приемат, нито отхвърлят, нито се стараят да го направят. Просто постъпват като "..g-точки на примитивното българско духовно тяло"..Способни са да мразят същите култура, философия и мисъл - Западни, Американски и какви ли не още, но и да ползват техните продукти, да бъдат себе си с кебапчетата, но да се отдават на собствените g-точки със справедлива страст. Не напразно не казвам "ние". Сегашното "ние" е всъщност съвкупие от родово-общински, пред-феодални взаимоотношения и не може, абсурдно е, да се използва в модерния 21-ви век, т.е. в смисъл на "пост-нация".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zoorry
Категория: Лични дневници
Прочетен: 85910
Постинги: 18
Коментари: 43
Гласове: 511
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031