Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2007 23:38 - Анти - Здравна Каса
Автор: zoorry Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2145 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Пълна некомпетентност и аморалност показва за пореден път НЗОК. Самото й съществуване е доказателство за  аморалността на българската държава. Нито на министерство на здравеопазването, нито на НЗОК им е работа да проверяват за преразход и нарушаване на правилата - по -скоро това е поредната "интифа" за да покажат, че за сегашната мрачна здравна ситуация си има причинител - лошите болници, крадливите лекари и т.н. Митологизирането е любим и действен похват за въздействане върху простите български маси. Кое е мит и абсурд:

1. Болните могат и трябва да се разболяват само от болести одобрени под името "клинични пътеки". Реалност: Хората се разболяват от хиляди и хиляди болести, които могат да протичат по множество начини, да се наслагват и т.н.

2. НЗОК знае как протича болестта - Абсурд! Това е знание, което продължава да се разраства и не може нито една институция да заяви, че е постигнала върха на знанието и да го обсеби само за себе си! Особено в България, особено НЗОК...

3. НЗОК знае какви процедури да се приложат при лечение - Пълен Абсурд! Изземват се функциите на лекари, които са учили между 6 и 66 години как да го правят!

4. НЗОК налага единиствено и само себе си за проводник на парите, платени доброзорно от данъкоплатците - т.е. защитена е със закон нейната единственост и неповторимост - без възможност за реална алтернатива.

По-малки абсурдчета - цитирането на случай за лекуван от инсулт, преминал след 3 дни към "пътека" епилепсия - в превод от идиотския език на НЗОК към нормален ситуацията е по-различна - например - това, което при пръв преглед е прието за инсулт се оказва друго заболяване (след скъпоструващи прегледи, скенери и т.н.) - същата тази епилепсия...изършените процедури и лекарства трябва да се платят - НЗОК няма да плати - измисля се пътека – инсулт за да се покрият вложените средства, след което пациентът бързо се превежда по пътека епилеспия - по-близка диагноза до реалното му състояние. Ами ако е просто симптоматична епилепсия след инсулт!? Това се прави в името на здравето на пациента. А за тези, които казват - "Как не различихте инсулт от епилепсия!!!?", ще кажа - лекар се става трудно, много по-трудно от строителен работник, данъчен, чиновник, икономист, фризьор, продавач, колхозник, монтьор, техник, техничар, шофьор, инженер или компютърджия....Толкова трудно, че и обучението, и практикуването носят в себе си друга философия на живот - не "око да види, ръка да пипне" примитивите на горните професии, а множество логически, философски и екзистенциални разсъждения и действия, направени в името на живота и здравето на пациента. Лошото е, че много лекари просто си остават колхозници по душа и поведение...

Какво е решението? В свободния свят съществуват множество решения - от система за здравни фондове, през пряко заплащане, до държавно здравеопазване...Всяко решение е базирано на това, как обществата в себе си разбират ценностите на живота и здравето си, каква философия и религия ги водят - в САЩ принципът на индивидуализма поражда система от здравни фондове, като всеки е отговорен за собственото си здраве (най-доброто лично според мен!). В Англия традиционното доверие към правителството и инситуциите води до система за здравеопазване изцяло покривано от данъците. В България - нашата философия на споделени радости, мъки и отговорности, на примитивно родово съ-съществуване, философията на справедливостта, а не на морала, водят до системата НЗОК. По-скоро си я заслужаваме, докато самите сме такива, каквито сме....с радост ще се подлагаме на чужди решения за собственото ни здраве - защото са взети от силния, закрилника, йерарха... с радост ще страдаме, с радост ще умираме...защото това е нашият смисъл... а морал? просто не го практикуваме!




Гласувай:
0



1. zoorry - ketbaloo,
18.04.2007 09:01
Не предлагам конкретно решение и смятам, че такова трудно би се проектирало и наложило докато българите разсъждават за себе си по начина, който съм написал. НЗОК е просто още едно отражение от счупеното огледало на българската реалност - без философска система, без подкрепяща я религия, без семейни ценности - само род, традиции и примитиви. Но както съм отбелязъл решения има - не е и моя работа да предлагам конкретното - макар че посочих САЩ системата за мой личен избор.
П.С. Справедливостта е част от морала, но не и обратното. Тя е отражение на старозаветния принцип "око за око, зъб за зъб" и прилагането й ВМЕСТО морал в съвременното общество би довело до повече страдания и смърт...
цитирай
2. zoorry - :)
18.04.2007 09:22
Напротив, KetBaloo..
Безкрайно съм сериозен...и не нося вина за лекичкия сумбур в главата на четящите, що се отнася до понятия като морал, справедливост и т.н. - именно понятия, а не митологизирани доморасли чувства :)
цитирай
3. анонимен - Нямам
18.04.2007 10:03
идея/а и не ми е работата/ какво точно трябва да се промени,но със сигурност,трябва цялета реформа да се преосмисли и обнови.Няма да споменавам какви проблеми съм имала заради нея.И не упреквам и лекарите/и те са потърпевши/,но искренно се надявам да не ми се налага повече да търся мед.помощ.Само за това се моля,че цяла година ми костваше въстановяването и то с маса пари и то по частни лекари/пак няма да уточнявам защо/.Вече нямам и пари и нерви и само се моля пак да не стигам до нашето здравеопазване.И не,че много ми се става емигрант,но на там отиват работите вече./Даже,като такъв имаш по-големи права от колкото тука/.А съм едва на 30 год. и несмея и да си помисля,какво може да ме очаква.Мъчно ми е,обаче ,най-вече за тия дечица които се нуждаят/краино/ от спешни операции.Толкова ли не може таз държава/НАШАТА ДЕ/да съдеиства да им се помогне?!?!...Ами то толкоз народ избяга навън,че за следващото поколение няма млади хора да останат в страната вече.Нямам думи,нямам за НАШЕТО здравеопазване-а то е наи-важно мисля.От Варна
цитирай
4. анонимен - И да
18.04.2007 10:07
тя наистина е АНТИ-ЗДРАВНА КАСА,даже по-точно и моя богат речник не може да измисли.Пак от №5.
цитирай
5. анонимен - здравето
18.04.2007 11:45
ето нещо, което пуснах преди няколко дни на потребители тук, но може би ги е домързяло да прочетат за какво става въпрос. исках само повече хора да прочетат и разберат за цялата мафиотщина:
http://mitack.net/misc/ZDRAVE_KONSPIRACIA.pdf
защото касае всеки от нас, а не някакви административни не-уредби
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zoorry
Категория: Лични дневници
Прочетен: 85892
Постинги: 18
Коментари: 43
Гласове: 511
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031